+teatre
Teatre per a joves

El periódico 3/4/2008
LA PETITA LLIBRERIA JUVENIL - SIS OBRES DE TEATRE DIDÀCTIQUES

S'obre el teló
JOAN PORTELL RIFÀ
El famós informe PISA remarcava el baix nivell lector dels adolescents espanyols. Aquest fet, apreciat amb anterioritat pels professionals de l'educació, manté una relació estreta amb la falta de recursos didàctics diversos, creatius i de qualitat per acostar el plaer lector als joves. I això és d'una especial gravetat pel que fa a les possibles lectures orals i textos teatrals que permetin millorar la dicció i un acostament lúdic a la literatura de qualitat.
El relleu era imprescindible, ja que queden massa lluny col.leccions de textos teatrals com ara Tramoia, de l'editorial La Galera, o tenen massa anys les sempre eternes adaptacions escèniques dels clàssics publicats per Anaya o per Edebé. I encara que sigui necessari el recolzament de la Generalitat, s'ha de celebrar a bombo i platerets l'aparició d'Ens entenem!, un volum que aplega sis textos de teatre de petit format destinats als joves.
Publicat per Eumo, editorial especialitzada en llibre educatiu, amb el suport del Servei d'Immersió i Ús de la Llengua del Departament d'Educació, Ens entenem! ha posat punt final a l'ostracisme de què ha estat víctima l'edició de teatre juvenil. Una publicació que, sense amagar la voluntat didàctica expressada en el pròleg de respondre a la necessitat de disposar de guions teatrals adequats a l'alumnat que està aprenent la llengua catalana, ofereix sis textos fàcils de representar i de temàtiques actuals i diverses.
Entre els sis autors que conformen aquest volum s'hi ha de destacar la presència d'algun escriptor ja bregat en la literatura juvenil, com Xavier Vernetta (Barcelona, 1956), autor de Somni de Tànger (1997) i N, de Néstor (1998), que brinda una paròdia força interessant sobre el màrqueting modern, i del poeta Ricard Bonmatí (Barcelona, 1954), autor dels poemaris titulats Estimades feres: bestiari (1996) i L'any tirurany (2003). Tots dos, juntament amb la narradora Mercè Maure, l'especialista en didàctica del teatre Dolors Collell i els educadors Quim Canals i Anna Rodríguez, han elaborat sis obres que, utilitzant un nivell bàsic de llengua catalana, aporten una petita llum d'esperança en el món del teatre juvenil. Una flor de primavera que és imprescindible plantar a tots els instituts, i que és de desitjar que no es marceixi malgrat la pertinaç sequera

Ens entenem! Sis obres de teatre de petit format
Eumo Editorial. Col. Didàctiques i complements, 31 (febrer, 2008)

Aquest volum contè sis obres de teatre que es poden representar fácilmente en un entorn escolar o de teatre d’aficionats.
Aquestes peces breus han estat escrites per persones del món del teatre, de l'ensenyament o de les dues activitats alhora, coneixedores del públic al qual s'adrecen i reconegudes també per la seva tasca.

Títols i autors de les obres:

Mag-nífic, de Xavier Vernetta; Gustos nous, de Mercè Maure;
El Rei-Sol i l'eclipsi, de Quim Canals;
Quan el sol es pon, de Dolors Collell;
Sandra Miller, d'Anna Rodríguez;
Hem inventat el motor d'aigua, de Ricard Bonmatí
Entre els sis autors que conformen aquest volum s'hi ha de destacar la presència d'algun escriptor ja bregat en la literatura juvenil, com Xavier Vernetta (Barcelona, 1956), autor de Somni de Tànger (1997) i N, de Néstor (1998), que brinda una paròdia força interessant sobre el màrqueting modern (Joan Portell i Rifà El Periódico 3/4/2008)