diari avui
Cultura i Espectacles

Divendres 20 Octubre 2006

Xavier Vernetta retrata el desencant d'estimar

Amor a l'estil urbà

Gerard Puig

L'escriptor Xavier Vernetta va presentar ahir a Barcelona la seva darrera novel·la, Parlem d'amor, amb què va guanyar ex aequo el premi de narrativa que atorga la Fundació Enciclopèdia Catalana. Escrit, en paraules del director d'Edicions Proa, Isidor Cònsul, "amb un català de seda", el llibre de Vernetta presenta 26 històries curtes, cada una protagonitzada per un personatge diferent, però que s'encreuen i s'entrelliguen per donar una "novel·la que es construeix com una teranyina", assegura l'autor.
Vernetta va afirmar que en un principi el llibre "volia parlar de les passions i dels motius per viure" i que "el tema de l'amor va sorgir de manera automàtica". L'amor del que tracta el llibre no és tràgic, però sí que és "un amor desencantat" només comprensible en una societat urbana, en aquest cas la barcelonina, en què "el temps dura molt poc i l'amor també".
Aquesta "irracionalitat encantadora" és la que vol reflectir Vernetta al llibre, que, insisteix, és una novel·la tot i que els seus capítols es puguin llegir de manera independent. Les 26 històries corresponen a les 26 lletres de l'alfabet, i cadascuna està protagonitzada per un personatge amb nom i cognom començat per la lletra que li dicta la seva posició. Això, assegura l'autor, "és una metàfora, ja que parlo de tothom i de ningú en concret".
Nascut a Barcelona i llicenciat en història contemporània i filologia catalana, Xavier Vernetta és escriptor, traductor, crític literari i professor de literatura. En els darrers deu anys ha estat un nom conegut en el món de la literatura infantil i juvenil, i ha entrat esporàdicament en el món del còmic i del teatre.

© Diari AVUI - Corporació Catalana de Comunicació SL

tornar
veure més informacions